Categories
De-ale gurii

Vin si istorie in centrul Craiovei

Iata ca a venit o noua degustare, de data aceasta de la mai vechii si dragii nostri prieteni de la Crama Avincis. Cu ei am impartit deja cateva evenimente si ne-au primit chiar si in vizita la ei, la Vila Dobrusa din Dragasani.

De data aceasta au venit ei la noi, la Craiova, si noi i-am primit intr-o locatie de vis. Auzisem de acest loc – Hotel Boutique Five Continents – insa nu avusesem pana acum bucuria si placerea de a intra. Acum am profitat din plin de ocazie si am vizitat toata cladirea, atat partea de restaurant, cat si partea amenajata drept hotel, pe doua nivele. Cladirea este foarte veche si a trecut prin multe intamplari, inclusiv prin confiscarea de catre comunisti si nationalizarea ei. Acum cativa ani ea a fost retrocedata fostilor proprietari, iar dupa mai bine 2 ani de renovari si restaurari, fosta casa boiereasca din centrul Craiovei a revenit la gloria de odinioara.

Revenind la vinuri si branzeturi caci, nu-i asa, evenimentul se numeste Branzeturi cum se cuVin, va pot spune ca am avut 4 soiuri de vin de degustat si savurat, plus 2 surprize oferite de alti prieteni ai evenimentelor noastre. Seara a fost cam asa:

Cramposie Selectionata Avincis  – Brie – Ile de France
Feteasca Regala 2016 – Havarti Delaco D’Exceptie
Rose Avincis – Emmentaler Delaco
Merlot + Cabernet Sauvignon 2015 Avincis – Grana Padano Delaco D’Exceptie

Toate vinurile luate separat sunt excelente, branzeturile mai mult decat potrivite mai ales acum, in sezonul legumelor proaspete, insa impreuna au mers de minune. Vinurile au fost povestite de Lenuta si Narcis Neagoe, iar din partea cramei Avincis ne-a vorbit putin Romica Dumitru.

Preferatul meu de data aceasta cred ca a fost primul cuplu, format din Cramposie Selectionata Avincis  si Brie – Ile de France. Cramposie Selectionata este un soi obtinut la Dragasani. Numele sau deriva din faptul ca ea a fost modificata pentru a putea poleniza fara ajutorul unui alt soi de vie, deoarece initial era plantata alaturi de Iordan si Braghina. Strugurii au boabe rare, motiv pentru care nici productia de vin nu este mare. Cu toate acestea cei de la Avincis produc acest vin pentru ca este unul cu o aroma aparte, foarte apreciat de cunoscatori si nu numai.

Vinul a mers de minune cu Brie de la Delaco, o branza fina cu mucegai nobil discret si un gust aparte, care reuseste sa te scoata din obisnuitul unei branze si sa te poarte in lumi inspirate din farmecul francez.

Despre Vin – Traditie
Despre branza – Franta
Despre pereche – Pietenie

Evenimentul a fost organizat, ca de obicei, de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *