Categories
De-ale gurii

Dulceata de capsune – se poate si fara zahar

Toata lumea ne sfatuieste sa mancam cat mai multe fructe si legume proapete, cu atat mai mult cele de sezon, adica atunci cand le este vremea, cand sunt proaspat culese din gradina (pentru cei mai norocosi) ori de pe camp si din livezi. Acum este vremea capsunelor, care se numara printre fructele mele preferate. As manca capsune, cirese si lubenite tot anul si nu m-as plictisi!

Daca in cazul celor doua din urma este mai greu sa le conservi intreaga aroma, la capsune situatia este cu totul alta! Nimic nu se compara cu o dulceata de capsuni cu paine alba, proapata, sau cu clatite intr-o seara rece de toamna. Insa cum acum vine vara, dulceata de capsuni merge perfect cu un cheesechake racoros, cu briose ori american panchakes. Eu deja am experintat aceste delicii si pot spune ca sunt printe cele mai potrivite deserturi pe vreme calda, la fel ca si in timpuri mai reci.

Eu trec acum printr-o perioada mai sensibila, in care nu prea ar trebui sa mananc dulciuri, in special cele prea dulci, astfel ca dulceata din comert este pe lista produselor cumva de evitat. Din fericire am descoperit si dulceata de capsuni fara zahar. Zaharul este inlocuit cu un produs special – „green sugar” – care este un indulcitor natural recomandat de Societatea de Nutritie din Romania. Acesta nu are calorii si indicele glicemic este zero, deci specialitatea poate fi degustata, gustata si savurata in voie de toti pofticiosii, inclusiv de mine. 🙂

Dulceturile, gemurile si zacustile sunt pentru mine ca un simbol al nostru, al romanilor, dar si o intoarcere mereu la copilaria de la tara, cand bunicii nu aveau timp sau indemanarea de a ne face deserturi sofisticate, astfel incat acestea erau delicatesele cu care ne indulceam si ne stingeam dorul de prajituri. Si ce bune si sanatoase erau atunci! Dulceata din camara era si este inca pentru mine un reper al vremurilor bune si linistite, acasa!

Sursa foto: facebook.com/DulceataVeronica/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *