O noua luna, o noua degustare de vin marca Branzeturi cum se cuVin – Asociatia Bloggerilor Olteni, prin Daniel Botea, si DictionarCulinar.ro. De data aceasta am avut de savurat vinurile de la o crama draga mie, si anume Samburesti, si branzeturile de la Delaco, partenerul nostru vechi si bun, care ne-a fost mereu aproape. Am regasit mai multi prieteni vechi, si am depanat amintiri intr-o locatie la fel de prietenoasa, si anume Ribs House
Am avut spre degustare 5 combinatii, si anume
Domeniile Samburesti Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France
Domeniile Samburesti Chardonnay + Havarti
Domeniile Samburesti Rose + Cascaval Sofia
Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco
Domeniile Samburesti Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Spuneam ca aceasta crama imi este draga pentru ca ii cunosc deja vinurile si le consum frecvent. Daca sotul meu il prefera pe cel Rose, eu sunt fana declarata a Chardonnay-ului, fiind cred singurul de acest soi pe care il consum.
Despre Chardonnay se spune ca este singurul vin care le intelege pe femei… eu as spune ca mai sunt si altele, insa depinde mult de starea femeii… si cum toti stim ca femeile nu sunt prea schimbatoare… 😀
Chardonnay este un sortiment aparte de vin alb, pe care il regasim atat in Lumea Veche (Franta – Burgundy), cat si in Lumea Noua (Noua Zeelanda). La noi in tara are o vechime indelungata, vita de Chardonnay fiind destul de rezistenta si putin pretentioasa. Vinul in sine difera destul de mult de la un producator la altul si de la o regiune la alta pentru ca el imprumuta foarte usor caracteristicile solului si climei, dar si ale procesului de vinificatie. Strugurii în sine sunt relativ neutri, cu arome proaspete de mere, dar tehnici precum învechirea stejarului (care adaugă arome de vanilie, pâine prăjită sau caramel), fermentația malolactică (un proces care transformă aromele ascuțite de acid malic în arome moi, cremoase de acid lactic) și amestecarea drojdiei (care implică amestecarea drojdiilor naturale de fermentație prin vin pentru a spori complexitatea) toate adaugă straturi diferite de aromă și complexitate.
Domeniile Samburesti Chardonnay este un vin alb cu o culoare veselă și luminoasă galben-aurie si o aroma discreta de vanilie si migdale. Poate fi servit singur, insa este un minunat vin gastronomic, asociindu-se perfect cu preparate peste, fruncte de mare sau pui.
La evenimentul la care am participat a fost asociat cu Havarti, un sortiment de branza daneza. Castello Havarti este făcuta dintr-o rețetă tradițională care datează din 1952. Învechit de obicei timp de 12 luni pentru o aromă îndrăzneață, cremoasă, de caramel, o textură netedă și crocanta. Are un gust usor acid, este untoasa, cu note de caramel, sunca si ceapa caramelizata. O combinatie aparte, o nota ce diferentiaza aceasta branza de alte sortimente oferite de alti importatori/producatori. Havarti poate fi mancata ca atare, cu paine prajita sau biscuiti sarati, pusa in sandviciuri, adaugata intr-un platou de branzeturi, in salate, razuita pe alte preparate sau facuta supa.
Delaco este unul din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania, parte integranta a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial.
Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco ofera un portofoliu de produse foarte vast clientilor de pe piata din Romania.
Produsele sub brandul Delaco sunt atent selectionate si produse dupa rigori stricte pentru a oferi cea mai inalta calitate.
Asocierea dintre Domeniile Samburesti Chardonnay si Havarti Castello de la Delaco a fost una reusita, vinul usor acid a spalat onctuozitatea branzei si a rezultat un gust foarte placut.
Samburesti este un nume foarte cunoscut in tara noastra, cu o lunga istorie. Prima data domeniul a fost mentionat in 1638. A trecut prin posesia mai multor oameni mari in stat, chiar si in cea a Brancovenilor si Bratienilor, pentru ca apoi sa se loveasca de intunecata perioada de dupa 1945. Cu toate acestea Domeniul a rezistat si a ajuns acum sa fie recunoscut pentru vinurile si renumele sau. Pentru cei ce nu stiu, el se afla in judetul Olt, in apropiere de Dragasani.
Am profitat de faptul ca m-am aflat la Ribs House si am gustat un Burger veggie – da, au asa ceva si da, eu nu mananc carne, deci am apelat la next best thing. Servit cu cartofi prajiti si sos, acest burger a fost o surpriza foarte placuta, proaspat si foarte bine facut. Sosul de rosii nu a fost chiar pe gustul meu, dar per total chiar a fost foarte bun. Voi mai comanda si alta data, cu siguranta!