Categories
Pentru voi

Poate AI-ul sa inlocuiasca creativitatea umana?

ChatGPT, Gemini… le stiti… sunt “inteligente” artificiale create de om pentru a ne ajuta si a ne usura multe din taskurile zilnice, de la munca sau din afara ei. Recunosc, si eu folosesc aceste inteligente pentru a castiga timp, pentru a gasi idei sau pentru a scapa de munci repetitive si fara un real castig pentru mine. Recunosc, ma ajuta si imi place sa le folosesc, cred ca sunt un plus pentru mine, timpul meu si un avantaj pe plan personal, pentru ca ma imping sa vad lucrurile si altfel, din alta perspectiva.

Insa aceste inteligente sunt create pe baza inteligentei umane colective, din miliarde de materiale, mesaje si idei generate de oameni destepti (sau mai putin) care si-au manifestat gandurile, cunostintele, pasiunile, preocuparile si spiritul in scris, undeva, pentru ca apoi sa fie accesate de aceste masinarii de invatare si adunate intr-o inteligenta accesibila tuturor.

Este benefic? Eu zic ca da. Este util? Iar spun ca da. Este periculos pe termen lung? Poate fi. Insa azi vreau sa va vorbesc despre altceva.

Poate inlocui Inteligenta artificiala creativitatea umana? Poate un “program” generat de computere sa inlocuiasca mintea plina de fantezie a scriitorilor? Eu zic ca…

Poate AI-ul va scrie carti despre cum sa faci o fotografie sau cum sa devii mai bun intr-un domeniu oarecare, insa nu cred ca va face o treaba prea buna cand vine vorba despre a scrie carti de beletristica.

Nu imi imaginez cum ar putea un AI sa inventeze lucruri autentice despre sentimentele umane, despre trairile ultrapersonale ale oamenilor, despre iubire, speranta, dor, tradare, gelozie, jale, disperare, doliu, daca nu poate “simti” asta cu adevarat. Cum poate traduce niste lucruri invatate despre depresie, sa spunem, intr-o carte in care Miss X este intr-o etapa dificila din viata sau cum poate descrie ce simte Ioana cand a avut fluturi in stomac pentru ca Mihai i-a atins mana. Stiu, suna banal, dar tocmai asta este extraordinar. Sa faci din comun ceva atat de personal incat mii/milioane de oameni sa iti cumpere cartea, sa o citeasca si sa o simta cu adevarat.

Apoi, sa nu mai spun despre cartile pentru copii. Nu cred ca ceva artificial ar putea sa formuleze o poveste cu atata empatie si bucurie ca un om care simte dragostea fata de copii si simte acest lucru adanc in fiinta lui. Sa nu uitam ca Harry Potter a prins viata ca poveste de Noapte buna spusa de o mama fiului ei :). Nu cred ca ChatGPT o poate inlocui pe Julia Donaldson sau pe Zog. Si puteti gasi multe alte exemple de astfel de carti la Editura NICULESCU.

Da, poate pune cap la cap tot ce stie si inventa ceva unic poate. Dar nu sirul de aveturi face o poveste sau un roman bun, ci stilul personal si caldura lui. De aceea si in prezent sunt carti care nu au o poveste wow in spate dar care se vand bine si sunt apreciate: transmit esenta si iti bucura mintea si sufletul prin modul in care sunt scrise.

Va rog sa va amintiti ori imaginati pentru o secunda ce inseamna adolescenta (cum era “pe timpul nostru” si cum este ea acum, era digitalizarii) si incercati sa va ganditi cum ar putea un “robot” sa dea sfaturi despre aceasta perioada. Corect, aduna tot ce stie si le pune cap la cap. Credeti ca va reusi sa creeze o carte cu adevarat valoroasa? Care sa se aplice unui adolescent? Credeti ca aceasta carte ar putea fi scrisa de ChatGPT: Incredibilul creier al adolescentului. Calea spre descătușarea potențialului său?

Si, ca o ultima adaugire aici, pot spune ca cele mai bune carti (si filme, bineinteles) sunt cele inspirate din viata reala. Din viata unor oameni fascinanti sau banali, a caror viata insa a avut un parcurs unic si fundamental de neimaginat. Pentru noi sau ChatGPT 🙂

Am pus o singura imagine in acest articol, si aceasta este generata cu AI, cu Dall-e mai exact. Desi este o imagine relativ simpla, cu doi sportivi, in realitate AI-ul nu a reusit sa inteleaga corect proportiile umane puse in perspectiva, de aceea puteti observa ca cei doi atleti par a fi disproportionati, cu un picior mai scurt si foarte subtire, sau un pisior flexat fara a se vedea insa si gamba… si multe altele. Ei, cam asa este si cu viitorul AI in beletristica si nu numai.

Acest Articol a fost scris pentru SuperBlog 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *