Iata si editia cu numarul 48 al evenimentelor noastre Branzeturi cum se cuVin, organizata ca de obicei de AsBO si dictionarculinar.ro.
Locatia a fost, ca si la ultimele intalniri, restaurantul C House Milano din centrul Craiovei, un loc unde am revenit cu drag pentru ca au mancare buna, oameni primitori si canapele comode 🙂
De data aceasta am avut spre degustare 4 vinuri deosebite, vinuri pe care in mod obisnuit nu le-as fi cumparat spre a le incerca/consuma deoarece nu imi place acest sortiment: vin pelin. Da, recunosc, am fost reticenta la acest tip de vin si ma gandeam ca va fi o seara mai putin pe gustul papilelor mele. Insa, ce sa vezi, am avut parte de o surpriza. Am avut 2 vinuri demi-seci si doua vinuri demi-dulci. Doua vinuri care exista deja pe piata si doua care vor fi lansate in curand. De catre cine? Domeniile Vinju Mare
Despre crama Domeniile Vinju Mare si vinuri. Zona viticolă Vînju Mare Oreviţa face parte din regiunea viticolă Dealurile Munteniei şi Olteniei şi este situată în judeţul Mehedinţi pe „paralela vinului” (44–45° lat. N), la fel ca cele mai vestite zone viticole din Europa: Bordeaux, Burgundia, Piedmont.
În prezent, plantațiile domeniilor se întind pe 133 ha, toate replantate prin programul de reconversie/restructurare între anii 2008-2013 și sunt organizate în 3 ferme: Orevița (55 ha), Bucura (50 ha) si Nicolae Bălcescu (28 ha).
Soiurile de struguri care se regăsesc în plantaţie sunt atât soiuri autohtone: Fetească Neagră si Tămâioasă Românească, cât şi internaţionale: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Chardonnay.
Pentru cei ce nu stiu, Artemisia absinthum, sau popular Pelin, este o plantă perenă folosită din cele mai vechi timpuri, în medicina umană pentru proprietățile digestive. El este adaugat la Vinju Mare in vin de calitate DOC pentru a-l aroma si a oferi publicului ceva nou, diferit, unic. Adevarul este ca pe piata locala nu exista multi producatori de vin pelin, deci este un plus pentru indrazneala si pasiunea celor de acolo.
Apropo de oamenii de acolo, am avut placerea sa ii cunoastem pe cei ce se ocupa direct de vin, Ion Girnita, proprietarul cramei Domeniile Vinju Mare, dar si pe oenolog.
Acestea sunt vinurile so asocierile prezentate la degustare:
- Vin pelin alb, demisec + Cascaval Sofia Delaco,
- Vin pelin rose, demisec + Emmentaler Delaco,
- Vin pelin alb, demidulce + Havarti Castello,
- Vin pelin rose, demidulce + British Cheddar Delaco D’Exceptie.
Dintre acestea, combinatia mea preferata a fost cea de-a doua, Vin pelin rose, demisec + Emmentaler Delaco. Rose-ul este unul fin, cu o culoare destul de deschisa, iar branza a venit si a completat perfect gustul, “spaland” putin senzatia de amarui ce poate ramane ca postgust dupa pelin.
Branzeturile au fost oferite, ca de obicei, de cei de la Delaco. Emmentaller este o branza din valea Emmental din Elveția, o branza tare din lapte de vacă pasteurizat, cu un gust dulceag, usor acid si o aromă fructată, cu nuanțe de nuca. Este numit si cascavalul lui Jerry (din Tom si Jerry), fiind usor de recunoscut dupa textura ferma si mai ales dupa găurile mari.
De data aceasta am zis sa incerc un alt preparat la cina si, pentru ca sunt la dieta ( :))))) ) am ales humus, care arata cam asa si a fost foarte bun, fara arome foarte tari. Deci exact cum mi-am dorit 🙂