Categories
De-ale gurii Pentru voi

Cabernet Franc, mes chers

Cine ma cunoaste stie ca imi place Franta, Parisul, aerul boem si mancarea lor. Si ce merge bine cu toate astea? Un vin bun!

Iata de ce am zis inca o data DA atunci cand Daniel de la Asociatia Bloggerilor Olteni si Dictionarculinar.ro ne-au invitat la un nou eveniment de degustare de vinuri si branzeturi – Branzeturi cum se Cuvin. Crama invitata se numeste Domeniul Catleya si se afla la Corcova, in renumita zona viticola a Romaniei.

Domeniul si denumirea Catleya au o poveste fascinanta si se leaga de Marcel Proust si Bibescu. În plină perioadă de Belle Époque, prințul Anton Bibescu, Marcel Proust și prietenii lor degustau la Paris vinurile de Corcova, în timp ce evocau florile de păr din acel loc mitic. Bibescu, prințul francofil multi-talentat de origine română, a ales sa cumpere vie la Corcova.

Proust, admirator și bun prieten al lui Bibescu, a dorit să i se alăture la Corcova, dar boala l-a împiedicat să călătorească. Evocarea acestui loc a rămas însă prezentă în scrierile sale, ba chiar Bibescu a inspirat unul dintre personajele principale din romanul În căutarea timpului pierdut. În această capodoperă literară a lui Marcel Proust, orhideea Catleya este simbolul iubirii. Iata asadar de unde provine acest nume pe care in anul 2007 4 francezi indragostiti de zona si de vinurile de la Corcova au decis sa infiinteze un nou domeniu si o noua crama.

Noi am avut bucuria sa degustam 4 vinuri din doua colectii. Iata combinatiile de vinuri si branzeturi:

  1. Freamat Alb 2021 (Feteasca Alba si Feteasca Regala) + Aperifrais Ile de France
  2. Freamat rosu 2019 (Merlot, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc) + Emmentaler Delaco
  3. Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 + Havarti Castello
  4. Perfect Simplu Syrah 2018 + Grand Blue Delaco

Asocierile au fost reusite, si asta atat pentru ca vinurile au fost foarte bune, dar si pentru ca branzeturile au fost foarte bine alese si de o finete aparte. Dupa cum deja stiti, acestea au fost oferite de cei de la Delaco, unul dintre marii importatori si distribuitori de branzeturi de pe piata locala. Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco ofera un portofoliu de produse foarte vast clientilor de pe piata din Romania. De data aceasta am avut produse sub mai multe marci: Ile de France, Delaco si Castello.

Vinul a fost foarte bun, fiecare cu proprietati aparte care te fac sa te le tii minte. Primul vin, Freamat alb, a fost fresh si placut, foarte usor de baut singur sau de asociat cu ceva usor, cum a fost branza oferita (una dintre preferatele mele). Apoi Freamat rosu a fost o surpriza, foarte aromat si totusi usor.

Preferatul meu a fost cel de-al treilea vin, Perfect Simplu Cabernet Franc 2019. Un vin aparte. De altfel, Cabernet Franc nu este foarte intalnit la noi, fiind un vin foarte popular in Franta, in zona Bordeaux. V-am spus ca imi place Franta si tot ce tine de ea :). Un vin inrudit cu Cabernet Sauvignon, insa parca a pastrat doar partea mai fina si mai delicata, fara acea “asprime” pe care o regasim la vinurile de acest fel. Chiar a fost o surpriza foarte placuta. Iar asociat cu Havarti… a fost parca un alt aliment 🙂 Deci, fara indoaiala, o experienta. Mi s-a parut interesant faptul ca acest vin este maturat diferit, adica 80% in inox si doar 20% in baricuri noi din stejar românesc cu o ardere medie. Asta pentru a nu da vinului acea nota specifica de baric si a se lasa cat mai natural si mai putin modificat – Simplu, si perfect! Ador!

Ma bucur foarte mult ca o crama asa micuta, cu 16.5 ha de vie poate sa faca un asemenea vin. Pacat ca se gaseste mai greu in magazine, insa se poate comanda online de pe site 🙂

Despre branza Havarti va pot spune ca este o branza daneza aromata si cremoasa, obtinuta din lapte de vaca. Numele provine din anul 1852, din regiunea Havarthigaard in Øverød, unde Hanne Nielsen avea o fabrica moderna de branzeturi. Este maturata timp de 2-3 luni minimum. Daca este lasata la caldura devine si mai cremoasa si mai placuta, de aceea este de preferat sa o scoateti din frigider cu ceva timp inainte de a o servi (imi veti multumi pentru tips! :)).

Locatia a fost, ca si la ultimele evenimente, tot C House Milano, o destinatie foarte primitoare pentru noi. Pentru ca sunt la dieta am ales o salata Greca, o salata greceasca usoara, perfecta pentru seara.

Va las mai jos cateva poze 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *