Categories
De-ale gurii

Branzeturi cu vin – bun de tot!


Salutare,
Branzeturi Delaco si vinuri VinArte
Bunatati
Astazi sunt putin visatoare… si super incantata! De ce?

Pentru ca am avut o super seara! Adica joi seara am fost alaturi de oameni super simpatici si super destepti (ma pun si eu bine cu ei, ce sa fac J), dar si alaturi de o masa plina de bunatati.

Va povesteam eu acum mai mult timp pe blog despre faptul ca sunt o gurmanda infocata, din pacate insa nu am timpul necesar sa incerc, sa testez, sa gatesc si sa inventez retete noi atat de des precum as vrea! Dincolo de mancarea gatita, sunt o mare pasionata de salate, bruschete si fel de fel de combinatii „reci” (eu le spun uscaturi). Intre acestea un loc aparte il are branza si, asa cum spun eu, nu am gasit pana acum un fel de branzeturi sau de cascaval care sa nu imi fie pe plac.

Branzeturi si vin cu Alin Sintimbrean
Alin Sintimbrean si noi
Daniel Botea, Asociatia Blogerilor Olteni si Alin Sintimbrean, de la DictionarCulinar.ro au organizat un super eveniment gastronomic – Branzeturi cum se… cuVin – , la care m-au invitat si pe mine stiindu-mi apetitul nestavilit pentru branzeturi.

Degustarea de branza si vin
Intregul concept gandit de cei doi a urmarit educarea noastra, a oltenilor, in materie de pairing, adica de modul cum se asociaza un anumit vin unui sortiment specific de branza sau cascaval. Am salutat cu toata inima aceasta initiativa, pentru ca, din punctul meu de vedere, avem mare nevoie de informatii si de persoane avizate care sa ne scoata putin din tipicul nostru alimentar si sa ne arate ca mancarea buna nu este neaparat scumpa, pretentioasa sau inaccesibila noua.
Revenind la seara minunata petrecuta intr-o ambianta eleganta, la restaurantul Le Baron, trebuie sa va spun ca am avut bucuria de a degusta branzeturi oferite de cei de la Delaco si de a le acompania cu gusturile alese ale vinurilor de la VinArte.

Sa le luam pe rand!
Am avut spre degustare 7 sortimente diferite de branza, carora le-am asociat 6 tipuri de vin.
Prima combinatie propusa de specialistii serii a fost: Mozzarella Fresca oferita de Delaco, asortata si cu Sauvignon Blanc – Terase Danubiene de la Vinarte. Branza proaspata, usor sarata s-a potrivit de minune cu acest vin alb, usor.

Mozzarella si cascaval Delaco
Mozzarella si alte bunatati
Pentru cea de-a doua potrivire ni s-a prezentat un sortiment de Emmentaler alaturi de un vin alb demi-sec Tamaioasa Romaneasca. Emmentaler-ul este cascavalul acela cu gauri foarte mari, specifice, dar care are si un gust foarte bun. Tamaioasa Romaneasca este un soi bine-cunoscut la noi, cu un miros de tamaie, insa puternic, care nu este tocmai pe gustul meu.
Au urmat si alte tipuri de cascavaluri, unele din cele pe care le consumam cu totii: cascaval Sofia si cascaval afumat (din care eu nu mananc de obicei, pentru ca nu imi place afumarea, insa acesta a fost mult mai placut la gust – probabil datorita vinului delicios!). Grana Padano este o branza mai uscata, cu o textura sfaramicioasa si cu un gust mai intens. Asemanator parmezanului, acest tip de cascaval este foarte bun ras peste paste sau pizza.

Desi la inceput am sus ca nu gasisem inca un fel de branza ori cascaval care sa nu imi placa, de data asta am patit-o. Spre sfârșitul serii gazdele ne-au pregatit branzeturi cu mucegai nobil… de care imi era cam teama, ce-i drept! Am gustat  Petit Camembert – Ile de France oferit de Delaco alaturi de un Rose. Aceasta branza are o crusta tare la exterior, iar interiorul este moale, cremos. Camembert-ul m-a surprins cu totul, pentru ca ma asteptam sa nu pot nici sa gust din cauza mirosului… nu a fost deloc asa! Chiar mi-a placut, cu atat mai mult cu cat are un gust delicat insa cu totul aparte. Iar asocierea cu vinul a fost foarte potrivita!
Laurentiu Achim - cu pasiune despre vin
Laurentiu Achim – cu pasiune despre vin

Brie au bleu este o branza care mi-a dat ceva de furca! Am degustat, insa cu teama ca nu imi va placea. Din contra! A fost foarte buna, mai ales alaturi de vin si de nuci. Gustul sau este destul de intens, iar servita simplu, fara a-i asocia un vin potrivit, nu este chiar pentru toata lumea. Eu va spun totusi ca este o experienta pe care trebuie sa o incercati, cel putin o data!

Seara s-a terminat cu cea mai contrastanta branza  a serii: Roquefort – Ile de France, oferit tot de prietenii de la Delaco. Aceasta branza cu mucegai nobil albastru este, asa cum spunea si Alin, una pe care fie o iubesti, fie nu! Nu exista cale de mijloc. Si pe buna dreptate. Mie personal nu imi place deloc, insa am avut colegi bloggeri la masa care „s-au batut” pe ea!  In mod normal aceasta specialitate se consuma alaturi de un vin foarte dulce, pentru a balansa aromele. De data aceasta a fost servita alaturi de un Merlot foarte bun de la Vinarte. Eu sunt fana a vinului rosu, in special Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra, insa cu acest prilej am descoperit ca Merlot-ul este un vin foarte bun, asa cum si Negrul de Dragasani, pe care am avut bucuria s ain incerc acum si care m-a impresionat. Va spun sincer ca nu ma asteptam sa avem atatea sortimente de vin atat de bune in Oltenia!
Cu alte cuvinte, am lasat branza albastra pentru pasionati, iar au m-am delectat cu paharul meu de Merlot Terase Danubiene.

Acest minunat eveniment s-a bucurat de prezenta si implicarea unor oameni pe care rar ai ocazia sa ii intalnesti, mai ales in asemenea conditii: Laurentiu Achim, presedintele Federatiei Somelierilor din Romania, Iustin Urucu, enologulul sef de la Vinarte si Costel Cainamisir, National Sales Manager Vinarte. Tot aici trebuie amintit din nou si Alin Sintimbrean, un pasionat al gastronomiei si un cunoscator in ceea ce insemana pairingul si gustul bun!

Spre marea mea bucurie, acest eveniment se va desfasura cu regularitate, o data pe luna! Abia astept urmatoarea degustare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *