Undeva între “Sa vizitez Parisul si Versailles” si “ Sa vad Pamantul din cosmos” – in lista mea de dorințe – se afla si “Să zbor cu balonul cu aer cald”.
Aceasta lista de dorințe – Bucket list – a luat cumva naștere acum multi ani, atunci cand mi-am dat seama ca visele chiar pot deveni realitate daca iti doresti cu adevarat, daca muncesti pentru ele si daca profiți de moment, de oportunitate sau de ajutorul pe care oamenii ti-l ofera. Imi amintesc perfect un moment din copilăria mea, copilărie care nu a fost una extravaganta, dar nici cu lipsuri sau neajunsuri. Eram o familie obisnuita, in care insa educatia si viitorul meu si al surorii mele primau intotdeauna. In acest context eu am fost mereu avida de cunoaștere, astfel ca citeam mult, cam tot ce imi pica in mana, si urmaream mereu la TV emisiunile informative si documentarele difuzate atunci – erau anii 90, nu aveam internet, Discovery sau podcasturi. La TV, cum spuneam, am vazut pentru prima data imagini din si cu Sagrada Familia si despre Gaudi, si m-au fermecat pe loc. Instantaneu mi-am dorit sa ajung acolo, insa aproape imediat mi-am dat seama ca nu voi putea probabil sa o fac niciodata, caci este atat de departe, in alta tara chiar (revenind, eu aveam doar 7-8 ani atunci). Si aici s-a oprit visul meu, cel putin la nivel de fapte, caci mereu visam cum ar fi. Ani mai tarziu am realizat ca zborul cu avionul nu este atat de greu accesibil, apoi am vazut ca nici nu costa mult, apoi am inceput sa imi fac planuri de calatorie in afara spatiului cunoscut, adica in afara tarii. Dar ideea de a ajunge la Sagrada Familia tot nu mi s-a deblocat. Abia acum cativa ani a avut loc un declic si am realizat ca nimic nu ma opreste sa ma urc in avion si sa imi vad visul cu ochii. Pana in acel moment nu mi-am dat seama ca am o problema cu asta, ca am un blocaj. Prin urmare, am ajuns in cateva saptamani sa ma duc in Barcelona si sa pun piciorul in acel loc mult visat. Am stat in oras 3 zile, si am fost in fiecare zi sa o vad. Am stat in interior cateva ore, pana ne-au scos afara.
De ce v-am povestit asta? Pentru ca atunci am realizat ca uneori tot ce ne tine departe de visurile noastre suntem doar noi.
Cand am pus zborul cu balonul cu aer cald pe lista nu am facut si un plan pentru asta. Si aici a fost greseala mea. Si probabil a majoritatii. Ne facem visuri, asteptari, dorinte, dar nu si un plan. Le asezam in liste pe agende, pe telefon, in note pe laptop si sheeturi in drive, dar raman acolo, aduna praf si frustari, luni, ani, tinerete, viata…
Atunci cand Silviu Bratu si Aventura Baloanelor ne-a propus sa facem o ridicare de la sol cu un balon cu aer cald si sa vedem tot procesul de umflare si dezumflare a unui astfel de aparat, am spus Da din toată inima. Parcă lista mea striga la mine sa fac ceva, sa ies din amorteala si din nepasare si sa fac ceva si pentru mine. Locatia aleasa a fost si ea la inaltime, undeva langa Craiova, la Predesti, in aerodromul domnului Adrian Simion – SkyFunPredești
Balonul cu aer cald este un aparat de zbor si se supune reglementărilor in domeniu. Sunt de mai multe marimi, atat in ceea ce priveste volumul de aer din anvelopa, cat si numarul de pasageri ce se pot îmbarca in nacela. Cel in care am urcat noi este destul de mic, poate sustine pana la 500 de kilograme, deci aproximativ 4 persoane.
Procesul de aranjare si umflare a balonului dureaza aproape o ora, depinzand de mai multi factori. Este important de stiut ca nu se efectueaza zboruri cand este vant mai tare de 5 metri pe secunda sau cand este foarte cald. De aceea vara se zboara la rasarit sau la apus. Am urmarit atenta toata aventura, precum un copil curios, si va spun sincer ca mi se pare fascinant. Cand ne-am desprins de sol a fost atat de lin si de usor, incat nu am realizat initial ca deja eram la inaltimea unui copac. Desi zgomotul produs de arzatorul care incalzea aerul din anvelopa era destul de puternic, in jur si in mine era o liniște si o pace greu de descris in cuvinte. Totul este lin, poti privi cum te ridici si nu ramane nimic in urma ta, poti sa privesti spre zare si sa realizezi că ești doar tu si cerul, într-o nacela cu gaurele in podea. Desi am ceva teama de inaltime si mai ales sufar de ceva anxietate cand nu am control asupra lucrurilor din jur, de data aceasta am fost foarte relaxată si am savurat fiecare moment. Ceea ce va recomand si voua.
Si acum, cate ceva despre Aventura baloanelor
Aventura baloanelor a fost inițiată de un grup de entuziaști îndrăgostiți de zborul cu balonul cu aer cald și dornici să împărtășească aceste sentimente cu cât mai multă lume.
Această aventură a început în anul 2016. In 2019 au organizat prima ediție a Festivalului “Aventura baloanelor”, eveniment ce s-a bucurat de un public numeros și a inclus concerte, activități pentru copii, prezentarea produselor locale. Acesta a fost primul festival al baloanelor cu aer cald organizat la sud de Carpați.
Începând cu anul 2021 Silviu Bratu si echipa sa au înființat prima școală privată pentru licențierea piloților de baloane cu aer cald din România, oferind celor interesați cursuri teoretice și practice cu calificarea de clasă balon cu aer cald. Doritorii trebuie sa aibă cel puțin 16 ani si sa urmeze un program de pregatire teoretica si practica, program ce se încheie prin sustinerea unui examen de absolvire si apoi prin obtinerea licentei de pilot clasă balon cu aer. Începând cu anul 2022 Certificarea piloților de balon aer cald în România este făcută de Aeroclubul României. Examenul constă în probă scrisă (tip grilă) la cele 9 materii, după care urmează probă practică în zbor.
Va las si cateva fotografii facute la fata locului, ca sa va faceti o mica idee despre aventura mea. Dar nimic nu se compara cu sentimentul de a fi acolo, in aer, purtat doar de aer!