O noua luna, un nou eveniment Branzeturi cum se cuVin, marca ASBO si dictionarculinar.ro. Stiu ca va tot povestesc despre asta si despre serile frumoase pe care le petrec eu acolo, insa asta se datoareaza foarte mult faptului ca imi place ce fac acolo, imi plac oamenii, vinurile, branzeturile si mancarea, dar mai presus de toate imi place ideea din spate: aceea de a mai invata ceva nou, de a afla ceva nou, de a imi mai largi orizonturile din toate punctele de vedere.
In primul rand vizitez locuri noi, localuri in care poate nu as fi ajuns altfel caci, de regula, prefer sa merg in locurile pe care deja le stiu si unde ma simt ca acasa (si oricum nu prea ies). Apoi, acolo incerc si preparate noi, caci fiecare restaurant are meniul unic si imposibil sa nu gasesc ceva nou strecurat pe acolo. Sau, daca nu e nou, macar este gatit altfel si tot este o noutate. Oamenii pe care ii intalnesc acolo sunt cam aceiasi, desi in ultimul an au aparut fetze noi, de care m-am apropiat si cu care imi face mare placere sa discut. Asa aflu mereu lucruri noi, povesti de viata, intamplari si povestiri haioase sau interesante, aventuri din calatoriile lor sau locuri noi de pus pe lista de vizitat. La ultima intalnire am cunoscut o doamna care m-a invitat la un club de lectura :). Mi se pare fascinant si foarte dragut in egala masura. Si Multumesc!
Saptamana aceasta am avut o degustare de vin de la Crama Averesti, care si-a schimbat denumirea si acum este Domeniile Averesti. Noi ne-am mai intalnit cu ei in trecut, stiam ca au vinuri bune, si eram curioasa sa vad ce nouati ne aduc de data aceasta. Cum spuneam, largirea orizontului. 🙂
Am avut spre gustat 5 vinuri asociate cu 5 branzeturi:
- Nativus Rose Merlot sec + Camembert Ile de France
- Herb Busuioaca de Bohotin sec + Aperifrais Ile de France, Provence si Cote D’Azur,
- Herb Tamaioasa Romaneasca si Sauvignon Blanc demisec + Cheddar DeSenvis Delaco,
- Nativus Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco,
- Regal Cabernet Sauvignon + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.
Am inceput cu un Rose care mie mi-a mers la inima si pe care il aleg azi ca si preferat. Vinurile parfumate nu sunt printre preferatele mele, iar cel rosu a fost mai gastronomic, iar eu mi-am luat pizza, deci nu prea se potrivea. Dar acest Nativus Rose Merlot sec – deci un rose din merlot, a fost surprinzator de fresh si placut, catifelat chiar si, desi are o alcoolemie de 14%, nu s-a simtit deloc. A fost o adevarata placere, mai ales ca a fost asociat cu Camembert, acea branza grasa cu crusta de mucegai alb atat de placuta. Branza a fost la temperatura camerei, s-a inmuiat mai mult si si-a lasat onctuozitatea sa imbrace vinul si sa imi incante papilele gustative. Aceasta branza este perfecta in orice anotimp, insa iarna mi se pare ca iti da asa, un plus de caldura si de bogatie, si ramai cu senzatia aceea pe care o au gurmanzii cand mancanca ceva foarte gras dupa o zi geroasa. Simti cum te acopera si iti da energie, fiind in acelasi timp delicata si fina. Combinatia ideala. 🙂 Camembert Ile de France a fost oferita, ca de obicei, cu generozitate, de catre Delaco, partenerul nostru care aduce o sumedenie de branzeturi din afara special pentru piata locala, unele sub brand propriu, altele sub brandul original.
Domeniile Averesti sunt situate in partea de Nord-Est a Romaniei, in Podgoria Husi, un areal de peste 3000 ha de vita de vie intr-una dintre cele mai vechi si mai prospere zone viticole ale tarii. Dintre acestea, 650ha sunt acum reunite sub Domeniile Averesti, o crama ce si-a propus sa duca mai departe istoria locului si traditia producerii de Busuioaca de Bohotin, dar nu numai. Averești se numără printre putienele zone viticole din tara noastra care obțin din boabele violet-roșcate, o Busuioacă rosé, memorabilă. Pe langa cele 105ha plantate doar cu Busuioaca de Bohotin, la Averesti gasim si Tămâioasa Românească si Muscat Ottonel, pentru vinuri albe: Zghihara, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Aligote, precum si soiuri pentru vinuri roșii: Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Merlot. Din partea Cramei a fost prezent Romica Dumitru, un vechi prieten al evenimentelor noastre si un fin cunoscator al vinurilor si al placerilor gurmande. Ne-a povestit despre istoria Domeniilor si despre premiile castigate de vinurile sale.
Vinul ales de mine face parte din colectia Nativus, o colectie nascuta din istoria locurilor, in mijlocul culturii Cucuteni. Vinul si simbolurile sunt inspirate de locuri si de traditie. Nativus Rose Merlot sec este asadar un vin specific zonei, care imbina corpul delicat al unui rose, cu aromele puternice de Merlot. O combinatie de note florale si fructe de padure. Un vin perfect pentru a fi asociat cu preparate din carne de pui, fructe de mare sau, de ce nu, cu desert cu fructe.
Nu v-am povestit despre locatie – am fost la C House Milano, un local foarte fancy din centrul orasului. Am ales rapid o Pizza Margherita, caci am zis ca oricum nu am mancat acasa si imi trebuie ceva ce se mananca repede si usor si, in plus, merge si cu un vin alb. Desi a fost super buna, a fost atat de mare ca nu am putut sa mananc decat jumatate – si credeti-ma, eu chiar mananc pizza, nu ma uit la ea! Foarte buna, cu un sos de rosii foarte fin. Recomand!