V-am mai spus, acum ceva timp, ca am început sa vad cu alți ochi cinematografia romanesca din ultimii ani, și asta gratie unor producții mai recente, curajoase.
De data aceasta va povestesc de filmul Libertate, filmat în pandemie și lansat acum – desi pentru marele public va fi disponibil din 6 octombrie în cinematografe. Povestea este una cutremurătoare din mai multe puncte de vedere, iar regia a reușit sa surprindă foarte bine emoția și atmosfera acelor zile.
Fara sa va dau spoiler, va spun doar ca este vorba de zilele Revoluției din 1989, undeva în Sibiu, când milițieni, securiști și oameni de rand sunt luați pe sus de armata și ținuți intr-un bazin de înot, în arest. Scenariul te poarta prin focuri de arma, prin lupte de strada și prin trauma, disperare, deznădejde și speranța, toate în același timp.
Ce mi-a atras atenția în mod special la acest film și de ce cred ca merita sa ii acordați o seara și sa mergeți în sala de cinema:
1. Are super regizor, pe Tudor Giurgiu, care s-a implicat foarte mult în producția lui și a făcut o documentare foarte riguroasa
2. Este inspirat din fapte reale – acest tip de filme mi se pare cel mai mișto din lume! Lucrurile povestite în film s-au întâmplat în realitate cu o acuratețe de 80%minim
3.Atenția de detalii. Dap, multe, foarte multe detalii respectate cu maxima atenție. De la muzica ce se aude, la haine, accentul militarilor, bilețelul din pâine sau ușile de interior din apartamente. Filmul m-a purtat înapoi în copilăria mea, când toate acele haine mohorâte, mobilier urat și televizoare alb-negru la care noi, copiii, eram telecomanda părinților, erau o realitate pe care nu visam sa o vad schimbata.
4. Distribuția de zile mari. Regăsim nume foarte cunoscute din cinematografia românească, unele dintre ele puse în roluri total diferite de cele cu care ne-au obișnuit pana acum. Pe lângă Andi Vasluianu, Iulian Postelnicu, Cuzin Toma, Alexandru Papadopol, Cătălin Herlo, vreau sa îl amintesc și pe Alex Calangiu, actor la Teatrul Național din Craiova. Alex face un rol foarte tare din toate punctele de vedere și, sincer vorbind, inițial nu l-am recunoscut, pentru ca s-a schimbat mult pentru rol și mi se pare ca l-a jucat foarte bine.
Ordinea argumentelor este una aleatorie, fiind toate la fel de importante pentru întregul context.
Filmul Libertate este o întoarcere în timp și în același timp, o poveste foarte puțin stiuta și discutata, dar care merita sa fie stiuta de toată lumea, fie ca au trăit revoluția, fie ca s-au născut în Libertate!
Mergeți cu copiii la film, mai ales cu cei peste 14 ani… sigur vor avea multe întrebări și veți avea răspunsuri de cautat pentru ei și pentru voi. Și, încă un plus, nu sunt cuvinte obscene sau înjurături, cu 2-3 mico excepții inofensive
Va las cateva poze și va invit la film romanesc!