Vinurile, ca orice alt lucru din lumea aceasta mare, sunt o preferinta legata de gust, de obisnuita sau de educatie. Incerc mereu sa o invat pe fetita mea sa spuna ca nu ii place un lucru si nu ca este urat, rau la gust sau altele asemenea. Gusturile se educa, de la cele muzicale si vestimentare, la cele olfactive sau gustative. Este adevarat ca iti trebuie si o anumita predispozitie nativa spre a atinge un nivel de “profesionist” in aceasta directie, insa baza se invata si se poate dezvolta constant. Iata de ce, la degustarile de vin la care merg lunar se aduna oameni din domenii diferite, cu varste, inclinatii, pasiuni, gusturi si experiente dintre cele mai variate. Iar acest lucru se observa foarte usor la finalul degustarilor, cand trebuie sa ne alegem un vin preferat din vinurile serii: intotdeauna vor fi votanti pentru absolut toate vinurile, indiferent cat de variate sunt ele.
Asa a fost cazul si la ultima degustare la care am participat acum, in septembrie. Crama care a raspuns invitatiei Asociatiei Bloggerilor Olteni (ASBO) a fost Domeniile Dragasi, o crama pe care noi am si vizitat-o acum cativa ani, cand se afla la inceput de drum si promitea sa intre in paharele oltenilor si nu numai.
Crama nu este foarte mare, si a luat fiinta in anul 2011 cu un numar de 7 hectare de vie in judetul Valcea. Pozitionarea este una de vis, fiind pe malul Oltului, undeva pe coama dealului, astfel incat privelistea ce se desfasaoara in fata ochilor atunci cand stai in prispa casutelor destinate turistilor este una cu adevarat uimitoare. Va recomand sa mergeti sa vizitati zona, sa popositi la crama, sa le degustati vinurile, sa dormiti o noapte acolo si sa va incarcati cu aerul acela mistic cu miros de struguri, vie si natura pura.
Revenind la vinuri si degustare, trebuie sa mentionez ca am avut spre delectare 5 vinuri asociate, ca de obicei, cu branzeturi de la Delaco:
- Pelerin Cuvée Blanc ( Sauvignon Blanc + Pinot Gris) + Aperifrais Ile de France,
- Pelerin Sublim Fumé (Sauvignon Blanc) + Camembert Ile de France,
- Pelerin Rosé + Emmentaler Delaco,
- Pelerin Ramato (Pinot Gris) + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- Arhon Cabernet Franc 2017 + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Am avut asadar doua “colectii”: gama Pelerin – nume ce vine de la Casa Pelerinului si deci de la calatorul aflat mereu pe drumuri, si gama Arhon – cu denumire provenita de la Arhonte, titlu nobiliar.
Toate vinurile produse de aceasta crama sunt in editie limitata, avand un maxim de 6400 de sticle la un singur sortiment.
Am avut – in premiera cred – mai multe vinuri albe si rose decat rosii, dar nu ne-am suparat, caci vremea calda de afara se potrivea cu vinul rece si acid.
Combinatia mea preferata de data aceasta a fost Pelerin Rosé + Emmentaler Delaco. Rose-ul are o culoare foarte placuta, usor atipica, iar combinatia cu branzeturile a fost una norocoasa 🙂
Emmentaler este considerată unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură. Este cunoscuta ca branza lui Jerry sau cea care se obtine prin amestecarea unui kg de branza cu un kg de gauri.
A fost o seara de care aveam nevoie, cu prieteni, mancare buna si vin pe masura. Locatia a fost, ca de obicei, C House Milano, vinurile au fost prezentate de Alina Bușu de la Domeniul Dragasi. Branzeturile si asocierile culinare au fost detaliate de Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi si absolvent Master de Expertizare Viti-Vinicola.