Categories
100 de cai spre fericire De-ale gurii

Din Banat in Oltenia. Crama Aramic

Iata o noua editie Branzeturi cum se cuVin la Craiova, de data aceasta cu o noua crama si o regiune mai putin cunoscuta mie din punct de vedere vini-viticol: Crama Amaric din Banat. Localitatea Silagiu – unde este situata crama – se situează la 4 km sud de orașul Buziaș, la poalele de NV ale Dealului Silagiului, la o altitudine medie de 128 m. Zona Silagiului face parte din cele 5 centre viticole ale Banatului

Crama Aramic este o cramă tânără privată, cu un capital 100% românesc. Crama fost înființată în 2010 de către Adam și Cosmin Crăciunescu, tată și fiu, din pasiunea lor pentru viță de vie și vin. Cei doi antreprenori și-au dorit să reînvie tradiția uitată de peste 3 decenii a zonei Silagiului din județul Timiș. In aceasta regiune, la final de secol 18 (1783) au fost aduse numeroase familii de nemți și șvabi de pe Valea Rinului, familii de viticultori cu traditie. Acestia au cerut voie sa infiinteze plantatii de vita-de-vie si au pornit aceasta traditie in zona. Desi inceputul a fost bun, filoxera a afectat si aceasta regiune, astfel ca productia de vin a fost drastic afectata. Abia la final de secol 19 au fost adusi noi butasi din afara tarii si s-a reluat productia de vin. Vinul produs aici era foarte apreciat, astfel ca era trimis si la Viena si in Germania. Perioada comunista a fost insa nefasta pentru proprietarii de podgorii, care au fost lasati fara vie si fara resursele de productie. Nationalizarea a afectat puternic aceasta zona, iar familiile au pierdut totul. Dupa 1990 foarte putini urmasi ai vechilor familii traditionale au reusit sa mai recupereze ceva din vechile lor mosteniri, astfel ca multe terenuri au ramas in proprietatea statului roman.

A devenit astfel foarte greu sa se puna bazele unei suprafete compacte de teren pe care sa se poata infiinta o podgorie/crama noua. Cei de la Aramic au reusit prin combinarea unor terenuri cumparate de la mostenitori si prin luarea in arenda a unor terenuri de la statul roman.

Productia de vin din podgoria cu orientare sud-vestica a inceput in 2015. In prezent Crama produce 10 soiuri de vin, dintre care noi am avut ocazia sa degustam 5 vinuri vechi si unul productie 2023.

  1. Feteasca Alba + Aperifrais Ile de France,
  2. Sauvignon Blanc Piatra Soarelui + Havarti Castello,
  3. Rosé + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  4. Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco
  5. Feteasca Neagra Reserve + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

La primul vin, Feteasca Alba, am avut si un vin alb de 2023, inca nefiltrat, “neterminat”. Pot sa spun ca acela a fost mai mult pe placul meu, fiind mai acid (si mai rece) si mai prezent :). Insa toate au fost bune. Pot sa spun ca am fost surprinsa placut caci ma asteptam la altceva de la o crama asa micuta si cu o traditie de mai putin de 10 ani. Insa a fost chiar foarte bine si pot spune ca am fost incantata sa il cunosc si pe domnul Craciunescu-tatal :), care ne-a povestit aventuri cu vinuri, vanatoare si mese imbelsugate.

Crama Amaric - degustare
Crama Amaric – degustare

Asadar, chiar va recomand sa incercati aceste vinuri, se pot gasi si in Horeca si in supermarket, si nu veti fi dezamagiti.

Combinatia mea preferata a fost asadar prima Feteasca Alba + Aperifrais Ile de France. Daca despre vin v-am povestit, trebuie sa mentionez ca branza a fost oferita, ca de obicei, cu generozitate, de cei de la Delaco. Iar Aperifrais este unul dintre sortimentele mele preferate (si al fetitei mele).

Crama Amaric - degustare
Crama Amaric – degustare

Locatia a fost, ca de obicei, C House Milano, restaurant cu specific italienesc din centrul Craiovei, unde am mancat o pizza caci pofteam de ceva timp la ea 😀

Crama Amaric - degustare
Crama Amaric – degustare
C House Milano
C House Milano
C House Milano
C House Milano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *