Veliko Tarnovo este un oras bulgaresc aflat intr-o zona deluroasa, la baza multilor, intr-un mediu natural foarte frumos si plin de paduri si de lucruri de admirat. Am petrecut aici cateva zile, insa pare ca nu ne-a ajuns timpul pentru a vedea tot ce era de vazut si admirat in zona, nici macar in oras.
Ce am vazut noi in vizita noastra de 3 zile in Bulgaria?
- Pestera Devetashka. Chiar daca nu se viziteaza toata, este o slendoare naturala. Sfatul meu este sa mergeti intr-o zi insorita, caci soarele are un rol esential in a sublinia frumusetea locului. Noi am ajuns in orele diminetii, eram printre primii vizitatori si am profitat la maxim pentru a ne bucura de liniste, de pasari, de apa susurand si de fotografiatul in voie. Tip: luati cu voi bani cash – noi am avut ceva euro si am reusit sa schimbam acolo, la o toneta, dar altfel trebuie sa faci cale intoarsa caci nu se accepta plata cu card, lei sau Euro. Pestera Devetashka adaposteste sute de mii de lilieci, din 3 specii diferite, fiind un loc de imperecheat si cuibarit pentru ei, din acest motiv accesul fiind restrictionat la partea deschisa a ansamblului.
- Muzeul Satului Etar.
Este un loc superb, la distanta de 45 de minute de Veliko Tarnovo. Desi nu este foarte mare ca intindere, el adaposteste case traditionale si mai ales ateliere traditionale bulgaresti. Dincolo de arhitectura locala, ne-a placut foarte mult faptul ca puteai sa vezi artizanii la lucru, cum isi faceau meseria sub ochii tai. Am degustat preparate locale de patiserie, am incercat cafea cu scortisoara, am mancat dulciuri locale si am cumparat vase din lemn produse cu ajutorul morii de apa. Morile de apa sunt intrebuintate pentru mai multe activitati, de la taiat de lemn si prelucrat vase, la spalat lana sau macinat faina.
3. In Veliko Tarnovo ne-am plimbat prin orasul vechi, pe strada General Gurko, dar si pe stradute mici si bulevarde moderne, intesate cu magazine, localuri si lume colorata.
Partea proasta aici este reprezentata de faptul ca nu prea sunt parcari, si este foarte dificil sa gasesti un loc liber in zona turistica. Mi-a placut mult faptul ca au multe puncte de belvedere in oras, restaurante cu vedere si curatenie pe strada. Scarile insa mi-au dat ceva de furca
4. Am vizitat si Fortareata Tsaravet.
Am pornit la pas pe strazile orasului si am ajuns la intrarea in cetate, un zid lung si impunator asezandu-se in fata noastra. Am urcat pana la biserica din interior care, desi este cladita pe locul unui monument istoric nu este recunoscuta de Biserica bulgara ca lacas de cult, nefiind sfintita si neavand voie sa fie oficiate ceremonii religioase in interior. Motivul este, se pare, picturile si amenajarea bisericii in sine, care, ce-i drept, nu aduce deloc cu un loc sfant, ci mai degraba cu… un muzeu modernist? Va las pe voi sa apreciati dupa ce o vizitati. Restul cetatii nu m-a impresionat in mod deosebit, insa merita urcusul pentru panorama si pentru biserica amintita.
5. Arbanassi. Acest prea…. laudat loc este mult prea laudat din punctul meu de vedere. Am avut o noapte de cazare acolo, si din pacate pot spune ca a fost dezamagitor. Arbanassi este un satuc mic mic aflat la cativa km de Veliko, si se doreste a fi statiune montana sau ceva. In realitate este un satuc cu garduri zidite toate la fel (dragute de altfel), unde insa nu ai ce sa faci mai mult de o ora… daca vizitezi biserica si cele 2 case muzeu, sa zicem ca poti sta 2 ore. Noi am luat tot satul la pas, am cautat obiectivele turistice dar erau inchise si am mancat la unul dintre cele 2 restaurante din sat, adica la cel unde aveam si cazare. Deci, sfatul meu, daca aveti zile putine la dispozitie, nu le pierdeti aici.
6. Mica Bulgarie – muzeu in aer liber. Am ajuns si aici, am platit o gramada de bani la intare doar ca sa vedem niste machete ale celor mai importante monumente ale Bulgariei, fie ele facute de om (majoritatea) cat si naturale. Este dragut sa le vezi asa pe toate la un loc si sa te gandesti daca ar fi vreuna pe care ai vrea sa o vezi live. Merita mers, mai ales pentru copii mai marisori.
Cam asta a fost in mare plimbarea noastra la Veliko Tarnovo. In una din zile am fost si la Sozopol, pe malul marii, insa despre asta va povestesc in alt articol.
Concluzionand, Veliko este un oras surprinzator, care ne-a placut prin vibe si arhitectura. Am ramas foarte placut surprinsa de popularitatea lui printre bulgari si mai ales printre romani (jumatate dintre masini avea numere de RO, si auzeai romeneste absolut peste tot – asta nu era neaprat de bine, caci aveai sensatia ca esti in tara si ca nu ai plecat de fapt de acasa). Mancarea a fost ok, nu extraordinara, desi am mancat la restaurantele renumite. Unul dintre ele a fost wow, de la servire la gust si locatie.