Categories
De-ale gurii

Gramofon sau o poveste romaneasca de succes

Incurajez producatorii locali, indiferent de produsele pe care ei le ofera catre public. Desi nu prea merg prin piata – e departe si programul lor nu prea e pe gustul/timpul meu – de cate ori ajung la raft ma uit sa vad unde este fabricata/ produsa acea marca si optez de regula pentru cea din Romania, cu atat mai mult daca sunt din zona mea.

La vinuri insa merg doar la raftul de produse made in RO, foarte rar cumpar un Prosecco sau un Chianti. Le stiu pe majoritatea, le-am degustat de-a lungul timpului si am cumparat deseori acele sortimente care mi-au placut si pe care le-am gasit prin magazine – din pacate nu toate sunt disponibile in retail, ci poate doar in HoReCa.

Iata de ce am fost cu atat mai bucuroasa in cadrul ultimului nostru eveniment, marca Brazeturi cum se cuVin (organizat tot de AsBO si dictionarculinar.ro ), cand am avut bucuria sa descopar o crama mai micuta, dar foarte promitatoare: Crama Gramofon din vestita deja zona Dealu Mare.

Acestea sunt vinurile de la degustare si insotitoarele lor – branzeturile oferite de cei de la Delaco:

  1. Gramofon Wine Prosecco + Aperifrais Ile de France,
  2. Meatology Alb – Feteasca Regala + Brie Ile de France,
  3. Gramofon Wine – Chardonnay + Havarti Castello,
  4. Meatology Rose – Merlot + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  5. Gramofon Wine Rose – Feteasca Neagra + Cascaval Sofia,
  6. Virtuoz Merlot + Emmentaler Delaco,
  7. Sonorum Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie,
  8. Opus Fabula – Feteasca Neagra + Grand Blue Delaco

Dupa cum puteti observa, am avut 8 vinuri spre degustare la degustarea Branzeturi cum se cuVin #53, prezentate foarte frumos de catre de Sabina Stroe-Bibescu, somelierul cramei. Sabina ne-a povestit istoria cramei si inceputurile ei ca o podgorie infiintata mai mult pentru consum restrans. Fondatul sau este Marcel Pascu, profesor de muzica si saxofonist – de aici si numele de Gramofon si denumirile gamelor: Gramofon, Meatology, Virtuoz, Sonorum, Opus Fabula.

Mai tarziu fondatorului i s-a alaturat in afacere Marcel Vulpoi, care a testat timp de un an vinurile si a fost incantat de ce a descoperit acolo. Iata, asa crama a crescut si, odata cu ea, si suprafata de teren plantata si replantata (toata via a fost replantata in anii 2011-2012), astazi avand undeva la 25 de hectare. Un lucru demn de mentionat este ca, desi zona Dealu Mare este recunoscuta pentru vinurile rosii, Crama Gramofon are o suprafata mai mare plantata cu soiuri albe si este cunoscuta pentru vinurile albe.

Toate vinurile au fost foarte bune, unele chiar foarte fresh si potrivite pentru anotimpul acesta, pentru a fi baute ca atare, dar sunt si vinuri gastronomice – se observa si pe etichetele realizate special de un pictor roman in ascensiune.

Desi mi-a fost greu sa aleg unul special, cred ca ma voi opri la primul, si anume Gramofon Wine Prosecco, pe care Daniel Botea a asociat-o cu un Aperifrais Ile de France. Vinul este foarte fresh, se consuma rece si te indeamna la povesti si la muzica. Mi s-a parut un inceput de seara perfect, alaturi de prieteni, pe o terasa. Branza doar a completat cadrul si a facut-o foarte bine, combinatia fiind foarte reusita. De altfel, Aperifrais este o branza pe care o am foarte des in frigider pentru ca eu o ador si fetita mea s-a indragostit la randu-i de ea, astfel ca este o delicatesa pe care o servim la pranz, dupa mancarita obisnuita.

Prosecco este un vin care se produce teoretic exclusiv in Italia, in zona respectiva. Cei de la Gramofon au obtinut drepturi si au facut totul ca la carte pentru a putea pune pe eticheta aceasta denumire. Deci chiar este Prosecco si nu un alt vin cu o eticheta fancy. Bine, eticheta este fancy, dar nu mai mult decat vinul care, repet, a fost foarte bun!

Seara s-a terminat cu o alta surpriza, si anume un vin aparte, editie limitata, un vin rosu dulce care, pentru pasionati, am inteles ca este chiar ceva aparte. Eu nu sunt cu vinurile dulci, prefer sec sau demi, insa acesta avea o aroma placuta, deci un plus si de la mine.

Am uitat sa mentionez ca am fost gazduiti tot de C House Milano, terasa noastra din centrul Craiovei, unde poti servi preparate cu specific italienesc. Eu aveam pofta de pizza, asa ca am ales ceva mic (o sa vedeti cat e “mic” la ei :)) )

Va las mai jos cateva poze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *