Categories
De-ale gurii

Vinuri BIO, prieteni vechi si povesti Franco-Romane

Fiecare dintre noi avem locuri favorite, locuri pe care le indragim foarte mult si in care ne intoarcem sau ne-am intoarce cu drag oricand. Nu ma refer aici la casa parinteasca, la satul bunicilor sau la parcul preferat, ci la acele locuri indepartate, pe care le-am vizitat si care ne-au ramas in suflet. Un astfel de loc este, pentru mine, Parisul. Ador acest oras, pe care l-am vizitat de 2 ori intr-un an si pe care l-as vizita maine daca as putea. Alaturi de Paris se afla si alte zone, precum Kavala din Grecia sau Barcelona, locuri pe care le-am vazut deja dar unde cred ca as putea sa ma mut oricand. Cu toate astea, am ajuns la concluzia ca lumea este ATAT de mare si sunt atat de multe locuri de vazut si de experimentat incat trebuie sa imi deschid si mai mult orizonturile si sa incerc sa merg in fiecare an in cel putin un loc nou. Daca nu este o tara noua, macar un oras nou.

Asa este cu aproape orice lucru in viata: exista atat de multe lucruri de experimentat acolo, incat este pacat sa ne limitam doar la ce cunoastem. Iar mancarea si bauturile se afla pe un loc fruntas, caci sunt mult mai accesibile decat un voiaj de cateva zile cu avionul intr-o tara indepartata.

Iata de ce ador intalnirile noastre lunare Branzeturi cum se cuvin organizate de ASBO si dictionarculinar.ro. Aceste degustari de vin sunt un minunat prilej de a incerca ceva nou, daca nu in materie de mancare, cel putin in materie de vin 🙂

Aceasta editie a fost gazduita si de data aceasta de C House Milano, restaurantul cu iz italian din centrul Craiovei. Branzeturile au fost oferite cu generozitate de cei de la Delaco. Vinurile au fost de data aceasta de la Domeniile Franco-Romane, o crama mai putin cunoscuta la noi dar care intra acum in forta si promite multe 🙂

Am avut spre degustat, savurat si apreciat 7 combinatii care, sincera sa fiu, au fost toate castigatoare:

  1. DFR Feteasca Alba Bio 2021 + Aperifrais Ile de France,
  2. Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 + Camembert Ile de France,
  3. Vigneron Chardonnay Bio 2021 + Havarti Castello,
  4. DFR Sauvignon Blanc si Tamaioasa Romaneasca Bio 2021 + Cascaval Sofia Delaco,
  5. Arrogance alb demisec 2021 + Emmentaler Delaco,
  6. Arrogance Rose sec Bio 2021 + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  7. Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Degustare Domeniile-Franco Romane

Din partea Cramei am avut un fin cunoscator al vinului si al povestilor despre vin, si anume Mihai Frincu, care ne-a dus in lumea lui Eminescu si Persu (va povestesc imediat), iar branzeturile ne-au fost prezentate, ca de obicei, de Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi. Pe Mihai il cunosc de multi ani si mereu a fost un profesionist care ne-a bucurat cu prezenta, cu povestile si cu vinurile sale. Multumim, Mihai, si te mai astept pe la noi!

Domeniile Franco-Romane sunt situate pe o suprafata de aproximativ 85 de hectare in zona Dealu Mare, între Gura Vadului şi Săhăteni. Asa cum ne spune si numele, crama este rezultatul unirii muncii unui francez pasionat – Denis Thomas, proprietar şi vinificator din Burgundia – cu cea a unor tineri romani, descendenti din nume mari – Eminescu si Persu. Denis Thomas este cel care a preluat in zona 45 de ha si a pus bazele primei plantaţii viticole BIO din România. Astfel de aici în anul 2006 a fost lansat primul vin din Romania certificat Ecocert. Din 2020 Domeniile Franco-Române aparţin unui grup de investitori români – Mihnea Mihalache şi Mihnea Olariu. Familia Olariu a adăugat încă 40 de hectare cu viţă-de-vie, o plantaţie cunoscută în zona Gura Vadului sub numele „Domeniile Persu-Eminescu”. De ce asa? Pentru ca a apartinut familiei formata din nepoata lui Mihai Eminescu si fratele lui Aurel Persu, Alexandru Persu. Astfel, Domeniile Franco-Romane cultiva pe o suprafata de 85 ha vita de vie ecologica si, chiar daca nu toate vinurile lor sunt certificate BIO, toate sunt obtinute prin aceleasi tehnici non-chimice. Pentru pasionati, pot spune ca aceasta crama se poate vizita si se poate ramane chiar peste noapte, pentru o experienta completa 🙂

Domeniile Franco-Romane au in prezent 4 game de vin si anume: Arrogance, Vigneron, DFR si Rendez-Vous. Fiecare gama are propriile caracteristici si se pot identifica usor si dupa etichete si sticle. Puteti descoperi vinuri albe, rose sau rosii, pentru toate ocaziile si mai ales pentru toate preferintele. Cum spuneam si la inceputul acestui articol, viata e prea scurta sa faci mereu acelasi lucru – dupa caz, sa bei mereu acelasi lucru 🙂

Revenind la degustare, spuneam ca am avut 7 vinuri si 7 branzeturi la dispozitie. Mihai a ales sa ne prezinte mai multe vinuri albe, mai potrivite poate cu anotimpul ce urmeaza. Desi de regula votez pentru Chardonnay, azi voi vota cu Arrogance Rose sec Bio 2021, pus in asociere cu British Cheddar Delaco D’Exceptie.

Degustare Domeniile-Franco Romane
Degustare Domeniile-Franco Romane
Degustare Domeniile-Franco Romane
Degustare Domeniile-Franco Romane
Degustare Domeniile-Franco Romane
Degustare Domeniile-Franco Romane

Arrogance Rose Bio 2021 este un vin cu o culoare foarte placuta, imbuteliat intr-o minune de sticla, cu o eticheta foarte eye-catchy. Un rozé din Pinot Noir 100%, cu o alcoolemie destul de mare (13.9%), sec, cu o textura foarte fina si o aciditate buna. Ideal a fi servit la o temperatura de 7-12 grade C, deci rece, poate fi asociat cu mare succes cu peste, fructe de mare sau branzeturi.

Rose Sec BIO Degustare Domeniile-Franco Romane
Rose Sec BIO Degustare Domeniile-Franco Romane

Asta am facut si noi, am asociat cu o branza Cheddar. British Cheddar este cea mai cunoscuta branza din Marea Britanie, fiind produsa prima data in secolul al XVI-lea. Este un tip de brânză care a luat naștere în satul englez Cheddar din Somerset. Cheddarul este acum unul dintre cele mai populare tipuri de brânză din întreaga lume și este produs în multe țări, dar versiunea britanică are unele caracteristici distinctive.

British Cheddar este o brânză tare făcută din lapte de vacă care a fost maturată timp de cel puțin trei luni. Are un gust bogat și cremos, cu un vârf ascuțit care devine mai pronunțat pe măsură ce maturizează. Textura este sfărâmicioasă și ușor granulară, ceea ce o face ideală pentru ras sau tăiat. Unul dintre lucrurile care diferențiază Cheddarul britanic de alte versiuni este terroirul. Vacile care produc laptele sunt crescute pe pajiști verzi și luxuriante, bogate în minerale, ceea ce conferă brânzei un gust unic. În plus, metoda tradițională de fabricare a Cheddarului implică plasarea brânzei în straturi unul peste celălalt și lăsarea greutății să preseze zerul, rezultând o brânză densă și compactă. În general, Cheddar este o brânză delicioasă și versatilă, care poate fi savurată ca atare, rasă peste paste sau salate, topită în sandvișuri sau pe burgeri sau folosită într-o gamă largă de rețete.

Fiind atat de multe vinuri si fiind intr-o locatie asa placuta, am zis sa si mananc ceva. Am ales o pizza Margherita, ca sa pastrez nota de branzeturi si sa nu iau ceva foarte aromat, care sa estompeze celelalte gusturi :). Aceasta pizza este foarte buna si uriasa (desi am luat versiunea mica), dar am mancat-o pe nerasuflate de pofta. Va recomand sa o incercati, are un blat subtire, un sos de rosii demential si branza fix cat trebuie…

Va las mai jos cateva poze de la eveniment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *